Nasza kuchnia
(zapraszamy od 10.06 do 31.08)
Gościom Lawendowej Wyspy proponujemy również całodzienne wyżywienie (śniadanie, obiadokolacja).
Nasza kuchnia wyróżnia się na tle oferty gastronomicznej nadmorskich kurortów swoją naturalnością i nowoczesnością. Posiłki przygotowywane są na bazie starannie dobranych produktów: świeżych, sezonowych warzyw, ziół, najlepszego mięsa, wartościowych kasz, wysokiej jakości nie rafinowanych olei. Unikamy smażenia, nie stosujemy sztucznych wzmacniaczy smaku, wyłączyliśmy z użycia pszenicę i biały cukier. Gotujemy pysznie i ze smakiem. Prowadzimy również kuchnię wegetariańską oraz wg indywidualnej diety ( alergie i nietolerancje pokarmowe) . Tworząc odrębne menu dla dzieci staramy się żeby najbardziej wybredne pociechy nie odeszły od stołu głodne.
W naszej pracy kierujemy się jedną, podstawową ideą smacznie i zdrowo. Wszyscy którzy pracują w kuchni swoją pracę traktują z pełnym zaangażowaniem oraz pasją.
ŚNIADANIE JEST NAJWAŻNIEJSZE !
Dzień należy zacząć ciepłym posiłkiem, w myśl tej zasady na ciepło…
- kasza jaglana z owocami ,
- owsianka na mleku kokosowym,
- płatki jęczmienne, gryczane,
- naleśniki lub placki owocowe z mąki pełnoziarnistej gryczanej lub orkiszowej,
- dodatki do wyboru: prażone pestki, melasa, miód lub dżemy, konfitury własne (bez żelatyny)
- wytrawne tarty ze szpinakiem, brokułami,
- pasztety własne: mięsne, warzywne (z roślin strączkowych, selera,…) lub mieszane;
- pasty ( warzywne, serowe, humus, jajeczne, rybne);
- wiejskie ekologiczne jaja, dobrej jakości sery, wędzone ryby, własne pieczone mięsa,
- aromatyczne swojskie wędliny;
- dużo warzyw, sałat, sałatek opartych na kaszach, pieczonych warzywach kiełkach,
- warzywa kiszone ( własnej roboty),
- oliwa z oliwek,
- codziennie świeże, ciepłe pieczywo wypiekane na miejscu oraz na własnym zakwasie,
- kawa zbożowa, herbata, mięta, koper włoski.
ZUPA TO PODSTAWA !
Każdego dnia proponujemy dwie zupy do wyboru
- rosół z kury zagrodowej i wiejskiej kaczki ,
- krem z pieczonych buraków z mleczkiem kokosowym,
- kalafiorowa (za którą dzieci przepadają),
- pomidorowa,
- ogórkowa z kaszą jaglaną,
- z zielonej soczewicy,
- krem z białych warzyw,
- pieczarkowa z kluseczkami lanymi,
- krupnik,
- barszcz czerwony, ale jaki!
- indyjska zupa dall,
Dodatki: makarony, śmietana, zielenina.
NA DRUGIE DANIE
Każdego dnia inna propozycja:
- pieczona pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym,
- pierś z kurczaka z serem gorgonzola i orzechami włoskimi,
- szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym,
- pieczona kaczka z jabłkiem i konfiturą,
- burgery z indyka i kaszy jaglanej,
- wołowina po burgundzku,
- pieczone udko z kurczaka z cytrynami i świeżym tymiankiem,
- gulasz z policzków wołowych,
- aromatyczny schab duszony z ziołami,
- roladki z piersi indyka nadziewane suszonymi pomidorami i pesto pietruszkowym,
- pieczony łosoś, puree z selera,
- ryba po grecku,
- dorsz zapiekany w sosie koperkowym,
Dodatki: ziemniaki (gotowane, pieczone, puree), kasze (gryczana, jęczmienna, bulgur)
Sałaty (mix), rukola, buraczki, pomidory, oliwki,
Kompoty (różne)
DANIA WEGETARIAŃSKIE
- leczo z bakłażana z czarnuszką i kuminem,
- kotlety z czerwonej soczewicy, sos pieczarkowy,
- kiszona kapusta z ciecierzycą i pomidorami,
- burger z marchewki i kaszy jaglanej,
- bigos z wędzonym tofu,
- pieczony kotlet z cieciorki,
- carry warzywne tajskie.
KAWIARNIA
Chcąc rozpieszczać naszych gości stworzyliśmy mini-kawiarnię z aromatyczną, najlepszej jakości kawa i popisowymi deserami własnego wyrobu.
Poza tradycyjnymi wypiekami: - tarta z owocami, (różne )-amerykański sernik z solonym karmelem, -truskawkowy tort, -tiramisu…
proponujemy zdrowe desery bez cukru, nabiału i glutenu.
Zapraszamy.